Instagram

perjantai 3. toukokuuta 2013

Koiran mahalaukun laajeneminen ja kiertyminen

Tein helmikuussa valinnaisella minilääkiksellä tutkielman koiran mahalaukun laajenemisesta ja kiertymisesta, vaikkei se itseäni ajokoiran omistajana aivan suoraan kosketakaan. Onnittelen heitä, jotka tämän reilun kaksi A4-paperiarkillista tilaa vievän tutkielman lukevat. Valitettavasti - tai oikeastaan onneksi - multa ei löydy aiheeseen liittyviä kuvia, joten joudutte lukemaan tylsää, kuvatonta tekstiä. Jos jollain on joitan enemmän tai vähemmän mielenkiintoisia koiriin liittyviä aiheita, joita voisin tutkia lähiaikoina tarkemmin, ja joista voisin koota oman postauksen, ottaisin aiheita mielelläni vastaan! Laittakaahan vain rohkeasti kommenttia uusista aiheista ja palautetta tästä tekstistä!

KOIRAN MAHALAUKUN LAAJENEMINEN JA KIERTYMINEN

Tuntemattomasta syystä laukeava hengenvaarallinen tila tunnetaan myös nimellä vatsalaukun kiertymä.

Mikä on mahalaukun kiertymä?

Suurilla koirilla ilmenevässä tilassa koiran mahalaukku alkaa täyttyä ilmasta, jolloin paine kohdistuu sisäelimiin ja palleaan. Kun pallean toiminta alkaa heikentyä, koiran hengitys vaikeutuu. Laajentunut mahalaukku estää suurten suonien toiminnan vatsassa ja veren pääsemisen takaisin sydämeen. Mikäli helposti itsensä ympäri kiertyvä mahalaukku ehtii kiertyä ennen eläinlääkärihoitoon pääsemistä, mahalaukun verensaanti estyy, jolloin mahalaukku menee kuolioon ja pahimmassa tapauksessa puhkeaa. Koska suurentunut mahalaukku vaikuttaa koko elimistön verenkiertoon, koiran tila heikkenee nopeasti. Vaikkei kaasuuntunut mahalaukku aina tarkoitakaan mahalaukun kiertymistä, mahalaukun kiertymisen taustalla on aina kaasuuntuminen. Mahalaukun laajenemisen syy on usein tuntematon. Eläinlääkärihoitoon päässeistäkin koirista 25-33% kuolee. Koska koira voi kuolla jo 2h ensimmäisten näkyvien oireiden ilmenemisestä, on toimittava nopeasti.

Altistuminen

Rotu
Tiettyjen rotujen ja rakenteiden on huomattu olevan hyvinkin alttiita mahalaukunkertymälle. Rakenteeltaan mahalaukun laajenemiselle alttiimpia ovat suuret, syvä- ja kapearintaiset koirat. Tämän tyyppisiä rotuja ovat mm. seisojat ja setterit, sekä tanskandoggit ja boxerit. Toki mahalaukun laajentumista ja kiertymää voi esiintyä muillakin roduilla. On laskettu, että tanskandoggilla on 41,4 kertainen riski laajentumiselle sekarotuisiin koiriin verrattuna. Sama luku on 4,2 saksanpaimenkoiran kohdalla. Mahalaukun laajenemista on havaittu vain harvoin pienillä koirilla.

Perimä
Tiettyjen rotujen linjat ovat alttiimpia mahalaukun laajenemiselle. Jos pentueen molemmat vanhemmat ovat erityisen syvä- ja kapearintaisia, todennäköisyys kasvaa. Olisi tärkeää, että pentua hankkiessa otettaisiin selvää, onko vanhempien suvussa havaittu mahalaukun kiertymää.

Ikä ja sukupuoli
Yli 7-vuotiailla koirilla on kaksi kertaa suurempi mahalaukun kiertymä riski kuin 2-4-vuotiailla koirilla. Uroksilla riski on kaksi kertaa suurempi kuin nartuilla. Tähän kastronointi ei vaikuta. Näin ollen yli 7-vuotias uros altistuu mahalaukun kiertymälle neljä kertaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin 2-4-vuotias narttu.

Ruokailutottumukset ja luonne
Jos koira syö nopeasti ja on muutenkin hermostunut, kiihtynyt ja pelokas, on mahalaukun kiertymän riski suurempi kuin rauhallisilla, tasapainoisilla ja luottavaisilla koirilla. Olisi hyvä, jos koira söisi useammin kuin kerran päivässä. Riskialttiilla koirilla raskasta liikuntaa pitäisi välttää sekä ennen, että jälkeen ruokailun.

Mahalaukun laajenemisen aiheuttajat
Mahalaukun laajenemiselle ja kiertymiselle ei ole mitään yksitäistä syytä, vaan se on seurausta useista eri syistä. Kaasuuntuneen mahalaukun kaasu on koostumukseltaan huoneilman kaltaista. Tämä viittaisi siihen, että koira nielee mahalaukkuun kertyvän ilman. Ilman nieleminen on normaalia, mutta mahalaukun laajenemiseen edenneellä koiralla ilma ei jostain syystä pääsekkään vapautumaan normaalisti.

Oireet
Selkeimpiä oireita ovat vatsan turpoaminen kylkikaaren takaa, tuloksettomat oksentamis- ja kakomisyritykset, royhtäily, vatsakivut, nopea, pinnallinen hengitys sekä voimakas kuolan eritys, joka kielii koiran voimakkaista kivuista. Koira on pahoinvoiva, apaattinen ja heikko. Mikäli koiran kunto huononee nopeasti, on mahalaukku lähtenyt kiertymään. Laajentunut mahalaukku painaa suuria valtimoita, jonka seurauksena koira menee shokkiin, joka ilmenee kalpeina ikeninä ja heikkona, mutta nopeana sykkeenä. Heikon pulssin myötä koira voi pyörtyä. Vakavimmat oireet ilmenevät usein vasta mahalaukun kierryttyä.

Hoito
Kun omistaja huomaa ensimmäisiä mahalaukun laajenemiseen viittaavia oireita, on heti lähdettävä eläinlääkäriin, jossa ensimmäisenä selvitetään sen hetkinen kunto verinäytteellä. Yleensä koira laitetaan heti tiputukseen ja sille annetaan antibiootteja ja kipulääkettä. Vatsalaukku tyhjennetään ilmasta joko mahalaukkuun suun kautta työnnettävällä putkella, tai puhkaisemalla vatsalaukun seinämä isokokoisella neulalla. Tämän jälkeen röntgenkuvilla selvitetään, onko vatsalaukku ehtinyt kiertyä.

Shokkiin mennyttä koiraa nesteytetään ja lääkitään kortisoonilla ja kipulääkkeillä. Jotkut kiertymäpotilaan joutuvat tilaan, jossa veri hyytyy tavallista helpommin eripuolilla elimistöä. Tätä kutsutaan disseminoituneksi intravaskulaariseksi coagulopatiaksi, eli DIC-oireyhtymäksi. Tila aiheuttaa sekä tukoksia verisuoniin, että altistaa verenvuodolle. Mikäli tila havaitaan, annetaa koiralle hepariinia tilan estämiseksi.

Eläinlääkäri tarkkailee sydämen syketiheyttä ja rytmiä, koska rytmihäiriöt ovat yleinen syy kiertymäpotilaiden kuolemaan. Kun potilaan tila vakiintuu, koira leikataan, jotta mahalaukun ja sen ympäröimien sisäelinten tila saataisiin kartoitettua. Leikkauksella myöskin palautetaan mahalaukun asento ennalleen. Ettei mahalaukun kiertymä uusiutuisi, vatsalaukku kiinnitetään tikeillä vatsaontelon seinään. Jos kiinnitystä ei tehdä, kiertymä uusiutuu 75–80% varmuudella. Lääkkeeksi koira saa ainankin antibiootteja, tarvittaessa muitakin lääkkeitä. Verenkiertohäiriöden ilmetessä koiralta saatetaan poistaa perna. Joskus joudutaan poistamaan myöskin osa kuolioitunutta mahalaukun seinämää.

Ennuste riippuu laajentuman asteesta ja hoidon saannin nopeudesta. Kaikesta huolimatta 39-40 % laajentuma-/kiertymäpotilaista kuolee.

Komplikaatiot
Kun mahalaukun seinämän verenkierto on saatu normalisoitua, elimistöön muodostuneet myrkylliset yhdisteet saattavat vaurioittaa mahalaukun seinämää ja sydänlihasta aiheuttaen rytmihäiriöitä. Rytmihäiriöt ilmenevät 12-72 tuntia leikkauksen jälkeen.

Mahalaukun laajentumisen ja kiertymän ehkäiseminen
Koiran mahalaukun laajentumiseen ja kiertymään ei ole 100% ehkäisykeinoa. Olisi hyvä, jos pennun ostaja ottaisi sukulinjoista selvää tietääkseen, kuuluuko juuri hänen koiransa riskiryhmään. Varotoimina kannattaa selvittää läheseudun hätäleikkausmahdollisuudet ja varmistaa, että koiralla on jatkuvasti raikasta vettä tarjolla. Suuret koirat kannattaa ruokkia 2-3 kertaa päivässä. Olisi hyvä,jos riskialttiilla koirilla olisi korkeampi kuppiteline. Liikuntaa, stressiä ja yli-innostumista pitäisi välttää tuntia ennen, ja kaksi tuntia ruokinnan jälkeen. Äkkinäisiä ruokavalionmuutoksia on vältettävä ja ruokavalio tulee vaihtaa asteittain 2-5 päivässä. Herkkien koirien pitäisi syödä yksin ja rauhallisessa paikassa.

Lähteet
Peteduaction.com. [16.11.2012]
Ell Fordell Tarja. KoiraKissaklinikka Oy [16.11.2012]

3 kommenttia :

  1. Tää on niin pirullinen juttu. Kaksi tuttua koiraa on menehtyny tämän takia. Ensimmäinen oli melkein 13v ja nuorempi oli muistaakseni 6 tai 7, mutta jo aiempien leikkausten takia ei enää pitkiä lepoaikoja, joten lopetus.

    Mulla itellä kilahtaa joka kerta, kun joku edes sanookaan päästävänsä Tahitin häkistä juoksemaan sisälle ruoan jälkeen tai aikoo lähteä lenkille sen kans ruan jälkee, jota ei kyllä tapahdu. Tämän vuoksi meillä myös turvotetaan nappulat, koska nää hotkii ja tämän vuoksi. Eivätpä turpoa enää vatsassa, kun ovat jo valmiiksi turvonneita.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista