Instagram

torstai 3. tammikuuta 2013

Metsäkoira = Harrastuskelvoton ulkokoira - vai onko?

Miksi metsäkoirat mielletään usein aivottomiksi, tarhassa aikansa viettäviksi junteiksi, joiden kanssa ei tarvitse käydä metsästyksen lisäksi missään? Metsäkoirat ovat koiria siinä missä muutkin - ainoa ero on ominaisuuksissa. Mitä väliä sillä on, onko rotu jalostettu noutamaan, paimentamaan vai ajamaan? Mieltävätkö ihmiset mätsästyksen kisaamisesta kiinnostumattomien miesten harrastukseksi?

Ajokoiran "koiramaisuus" valkeni meidän perheessä, kun edellinen ajokoiramme Kaisa pääsi metsäpäivien jälkeen käymään sisällä. Äiti halusi Kaisan sisään tarkistuskäynnille - koskaan ei tiennyt miten paha haava koiralla saattoi olla metsäpäivän jälkeen tassussa ja helpompihan se oli sisällä tutkia. Kaisan sisälläkäynnit jäivät metsäpäivän jälkeiseksi luksukseksi.

Kun olin 7-vuotias, aloin harjoittelemaan Kaisan kanssa erilaisia temppuja tarhassa. Ennen kuolemaansa koira osasi jo monia temppuja. Kun Virkku tuli meille, ei sisällä olo rajoittunut enää pelkästään metsäpäiviin, vaan koiran löysi sisältä muinakin päivinä. Myöskin temppujen harjoittelu aloitettiin Virkun kanssa heti pennun kotiuduttua.


Syksyllä 2010 metsäpäivän jälkeisistä tarkastuksista oli todella hyötyä, kun Virkku sai metsällä anturaansa inhottavan haavan lasinsirusta yms. Tassu saatiin hoidettua suhteellisen helposti, koska koiralle oli opetettu peruskäskyjä ja luotto pelasi hoitajan ja koiran välillä. Tästä lähtikin etenemään Virkun kannalta mainio lumipalloefekti, jonka seurauksena Virkku nukkuu tälläkin hetkellä sisällä. Haava piti tikata, eikä haavaa saanut nuolla. Tämän "varmisti" (lue hidasti/vaikeutti) kauluri. Inhottavan tötsän vuoksi Virkku ei voinut mennä tarhaan, vaan joutui viettämään paljon aikaansa sisällä. Pian huomattiin, että Virkun oli hyvin hankala nukkua pää maassa, ja nukkumiseen tarvittiin jotain tyynyn kaltaista. Koirapa ratkaisikin ongelmansa itse siirtymällä sohvalle nukkumaan. Täältä koiran voi löytää vielä tänäkin päivänä.

Mutta sitten varsinaiseen asiaan. Onko metsäkoiralla harrastamisessa jotain aivan yliluonnollista? Miksi metsäkoiran hankkijoita neuvotaan olemaan hellimättä koiraa, ettei metsästysvietti menisi pilalle? Pitäisikö ajokoiralle todellakin antaa piiskaa ja moitteita, jos se metsällä lähtee väärän riistan perään? Miksiköhän koira ei halua tulla metsällä omistajansa luo, kun ei ole koskaan saanut tältä muuta kuin negatiivista palautetta?

Jos saisin muuttaa muutaman asian maailmassa, yksi olisi varmasti metsäkoirien aseman muuttaminen. Haluaisin myöskin, että (ketään haukkumatta tai syylistämättä) metsämiehet ymmärtäisivät, että metsäkoirakin on koira, joka tarvitsee liikettä ja huomiota, eikä sitä vain voi sulkea 'poissa silmistä - poissa mielestä' -periaatteella tarhaan. Koira toimii paljon paremmin metsällä, jos se luottaa ohjaajaansa ja tulee mielellään tämän luokse. Riistavietti ei todellakaan katoa mihinkään, vaikka koiraa paijattaisiin ja pidettäisiin kuinka hyvänä. Päinvastoin - omistajan ja koiran side paranee!

En ymmärrä myöskään sitä, että metsäkoirat suljetaan mätsästyskauden ulkopuoliseksi ajaksi tarhaan ja metsästyskauden alettua ihmetellään, kun koira ei jaksakkaan metsällä. Olisikohan peiliin katsomisen paikka? Miksei ihmisten kalloihin meinaa upota, että metsäkoiratkin tarvitsevat liikettä kunnon kartuttamiseksi myöskin kesällä?

Olen hyvin vihainen metsäkoiriin suuntaiutuvasta roturasismista treenikenttien laidoilla. Olen turhautumiseen asti kuullu "Miten metsäkoira voi osata?", "Mutta sehän on metsäkoira!?" ja "Tuo ajokoirahan ajattelee!" -ihmetyksiä. Kaiken huippu oli, kun menin ilmoittamaan Virkkua rally-tokokokeisiin ja ilmottautumisia vastaan ottava henkilö meinasi nauraa meidät pihalle. Ihmiset herätkää - se on koira siinä missä muutkin!

Tämän postin tarkoitus ei ole yleistää tai loukata ketään. Haluaisin vain todellakin herätellä ihmisiä, jotta he näkisivät metsäkoiratkin koirina ilman metsä -etuliitettä. En myöskään tarkoita, että metsäkoirien pitäisi olla pelkkiä sisäkoiria, mutta huomiota nekin kaipaavat.

Toivon, että avasin tällä tekstillä edes jonkun silmät. Palaute olisi enemmän kuin tervetullutta!

Postauksen kuvat © Nea Kosonen, Riikka Kurikka, ja Asta Jämsä

20 kommenttia :

 1. Tää on niin totta. Me tosin saatiik kivasti palautetta ja kannustusta, että jaksan treenata niinkin erilaista tokohurttaa, kuin hirvikoira.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitäkin kannustettii rallyissä tosi kivasti jatkamaan, mutta se ilmohenkilö oli vähintäänki raivostuttava..... -.-

   Poista
 2. jee kirjotit tän! ;) Ja joka ikinen lause oli kyllä totta!

  On meille pari kertaa mätseissä tultu sanomaan, että onpa kiva kun täällä näkee vähän harvinaisempia koiria, ja että joku jaksaa myös näiden kanssa treenata, mutta enemmän siellä on niitten pikku fifien omistajia jotka katsovat ihan kummastuneena, että kuinka juuri metsäkoiran kanssa voi tulla tällaiseen tapahtumaan. :D

  VastaaPoista
 3. Kyllä meidät etenkin yhdessä mätsärissä otetaan aina avosylin vastaan, kun tullaan näitten mettäkoirien kanssa. Kyllä ne usein ihmettelevät, miten ne on tänne voitu tuoda ja etenkin kun saavutaan paikalle ne vetävät kohtalaisen paljon, mutta sitten ihmettelevät miten ne kehässä käyttäytyvät niin hyvin. Tämä on etenkin huomattu ajokin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sama juttu. Virkku on aivan umpikuuro ja täysin tavaton ennen kehää, mutta kehässä esiintyy ajatuksen voimalla. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, mutta niin se vain on.

   Poista
 4. Metsästyskoirille, varsinkin niillä jotka työskentelevät yksin metsällä on paljon vähemmän mielyttämisen halua kuin esim. paimenkoirille, jotka ovat jalostettuja työn tekoon yhdessä ihmisen kanssa. Itse en ottaisi metsästävää koiraa, korkeintaan noutajan (jollainen meillä jo on, "pullamössölinjainen") Itsellä ei ole koskaan ollut kiinnostusta metsästyskoiriin, koska en ees ymmärrä sitä perinmäistä tarkoitusta mihin koirat ovat ees jalostettu. Mutta kaikki koirat ovat KOIRIA! Surettaa vanhojen metsästäjien koirat, jotka huutavat tarhansa perällä. :( Ja jos koira ja omistaja luottavat toisiinsa myös arki on helpompaa, eikä koiran tarvisi olla tarhassa pelkästään.
  Mutta hyvä postaus, toivottavasti useampi mettämies lukis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai mää ymmärrän, ettei kukaan ota metsäkoiraa pelkäksi harrastuskoiraksi esim. tokoon tai agilityyn, vaan niihin valitaan just joku miellyttämishalunen paimen yms.

   Kiitoksia, mää vain pahoin pelkään, että tosi pieni osa metsämiehistä lukee mitään mikä viittaa blogeihin...

   Poista
 5. Tää on niin totta! Vähän sama kun että jos harrastaa agilityä, niin ei saa harrastaa tokoa koska menee lajit sekasin, tai että me ihmiset ei saatais harrastaa kuin yhtä lajia. Ja onhan itse mettästyskin on 'helpompaa' kun koiralla ja ihmisellä on selvemmät ja lämpimämmät suhteet. Myöskin metsästyskoirallekin on varmasti kivaa vaihtelua saada aktiviointia jostain muusta kuin metsälle menosta. Esim. just tempuista tai tokoiluista.

  Toi on mun mielestä kanssa niin naurettavaa että ilmo ihmiset on tommosia joitain koiria/rotuja kohtaan. Mun mielestä tärkeintä olis järjestäjänä antaa tervetullu olo kilpailuun tuleville ja ennenkaikkea se, että jokanen koirakko koiran rotuun katsomatta sais osallistua ja kokeilla kaikkia eri lajeja :) :(

  http://aapofoxi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohon yhdenlajin harrastukseen ei täälläpäin taida pahemmin törmäillä, tai sitten ei vain mun kohdalle ole sattunut. Mutta tulisihan ajokoirallekkin tylsää jos metsällä käydään korkeintaan 4 krt viikossa, eikä välillä saisi ihmiskontaktia kuin kerran tai korkeitaan kahdesti päivässä ruokinnan yhteydessä. :(

   Poista
  2. juu ei täälläkään sitä nää, mutta tarkotin että jos kerral mettäkoira ei saa metsästyksen lisäksi harrastaa mitään muuta, ni ei sitte sais aksakoiratkaan harrastaa tokoa yms:)

   Poista
  3. Aa, niin justiinsa. Noinhan se mettäkoirien kanssa tosiaan käytännössä menee :)

   Poista
 6. Olen kyllä niin samaa mieltä tämän asian suhteen sinun kanssasi. On tuota itsekin saanut kuulla, että hullun hommaa kun yritän kouluttaa vanhaa beaglea. Mutta mitäs, koiran kanssa harrastetaankin metästyksen lisäksi nykyisin neljää eri lajia. :P

  http://tayttavauhtia.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepp, ihmiset on niin kannustavia... :( Mutta mahtavaa kun vanhemmatkin koirat saavat toimintaa! :)

   Poista
 7. tää on niin totta.
  meillekki on kyllä sanottu ei ajokoira temppuja opi tai että ei niitten kaa voi harrastaa esim agilityä.
  Jotku vanhemmat miehet sano että ajokoira on tarkotettu vaan metsästykseen.
  se on ihan sama minkä rotunen koira on jos ottaa vaan paljo toistoja niin kyllä koira oppii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, mikä siinä on ettei ajokoira oppisi... o.o Keskittyminen kyllä saattaa varsinkin ulkona treenatessa olla välillä vähän alhaista, mutta ei se tarkoita, ettei koira olisi oppinut mitään. Sehän tarkoittaa vain sitä, että koiralla pelaa hajuaisti! :)

   Poista
 8. Hyviä ajatuksia kyllä ihan kaikkia en allekirjoita kumminkaan. Justiin tuo häkkiin laittaminen metsästyskauden loputtua on niin kurjaa! Sitten vaan odotetaan, että koira on valmis taas töihin vuoden kuluttua.
  Tosin tuota juttua, ettei metsästyskoiraa saisi helliä en ole ikinä kuullut. Kaikki metsästyskaverini ainakin hellivät koiriaan. Tosin en tiedä kuin yhden jolla metsästyskoira asuu sisällä. Sekin on harmi, koska eipä se sielä häkissä saa kontakteja omistajaansa. Myös tuo on totta, että metsästyskoiran kanssa ei sitten harrasteta muuta. Onhan se ymmärrettävää, että se on vaikeaa. Koska metsästyskoira on luotu lähtemään riistan perään, eikä jäämään paikalleen ottamaan käskyjä jos riistaa näkyy.(esim. agikentällä tai tokossa kentällä) mutta mikä estää harrastamisen? Onhan niitä huonojakin metsästyskoiria josta ei ole riistan perään eihän niille voi tuomio olla vain lopetus. Kyllähän ne varmasti hyvin kelpaa harrastamiseen.
  Aika kyllä törkeää jos nauroin se ilmojen ottaja :O Se kun oli vielä tuttu eikä vaikuta semmoiselta ihmiseltä. Jospa siinä oli silloin juuri joku muu kun ilmosit.
  Mut hyvä ajatuksia herättävä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! En tiiä onko metästäjät enää nykyisin sitä tyyppiä, joka ei salli hellimistä, mutta kyllä nämä vanhemmat "mettäjuntit" on vähän sitä sorttia...

   Kyllä tuo ilmottautumisessa naureskelu tuli aivan suoraan meille... :( Mutta eipä se meidän treeni-/kisaintoa onneks lannistanut! :)

   Poista
 9. Asia juttu! Meitäkin on kovin kummasteltu agilityradoilla ja rally-tokossa. Paljon kehuja ja kannustusta on tullut, mutta on myös ollut niitä joiden mielestä on aivotonta treenata tämmösiä lajeja metsästyskoiralla, metsään se kuuluu ja paimenkoirat agilityradoille liitelemään.

  VastaaPoista