Instagram

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Junnuillen Tamminäyttelyssä

Nyt on sitten tämän vuoden junnuilukausi avattu Kajaanissa. Päivä alkoi aamulla puoli seitsemän herätyksellä, pikaisella pukeutumisella, eväiden reppuun pakkaamisella ja autossa aamupalan syönnillä. Äiti kävi hakemassa Virkun sisälle ennen lähtöä. Koira jäi nätisti nukkumaan sohvalle.

Auton kello näytti 07.21, kun jäimme odottelemaan kyytiäni bussipusäkille Sievissä. Kyti tuli about puolelta ja matka sai alkaa. Menomatka meni joutuisasti koirista - mistäs muustakaan - jutellen. Kehän laidalla oltiin vähän vaille 10.

En ollut yhtään osannut odottaa Lennin handlausta rotukehässäkin, mutta mikäs siinä - I like! Pääsin heti jännittämään hollantilaista naistuomaria - olihan kyseessä ensimmäinen ulkolainen tuomari mun kohdalla. Onneksi Lenni seisoi ja liikkui tosi hienosti muista koirista suuremmin välittämättä. Olimme AVOn ensimmäiset, mutta suurempia ymmärrysongelmia ei onneksi syntynyt tuomarin "perunasuussa" -englannista huolimatta :D Loppu tuloksena oli odotettavissa ollut EH.

Vanhemmat junnut alkoivat suunnilleen puoli kahdelta. Pääsin heti ensimmäisen kymmenen joukossa kiertämään kehää. Pikaisessa läpikäynnissä tuomari kysyi rodun käyttötarkoitusta. Yksilöarvosteluun taisin mennä viidentenä. Kun tuomari käski näyttää hampaat, Lenni peruutti vähän. Edestakaisin meni ensimmäisellä kerralla aivan myttyy jonkun epämääräisen hajun takia, mutta toisella kerralla liikkeet menivät suht suorilta.

Siihen se meidän junnuilu sitten jäikin. Koko porukalla mennyn parin kierroksen jälkeen me ei enää päästy jatkoon. Se hyvä asia, mitä tältä reissulta jäi käteen oli kirjallinen arvostelu. Hampaiden näytön rasti oli lipsahtanut H'n puolelle, mutta muuten rastit olivat sievästi EH sarakkeessa. Tästä on ainankin helppo parantaa! :)

Vaikka Lenni menikin tosi mahtavasti, rotuna collie ei ehkä kuitenkaan ollut 'se omin' tuon valtaisan turkkinsa vuoksi. Mua häiritsi suunnattomasti, kun ei nähnytkään suoraan mahan alta miten ulompi takajalka on, niin kuin ajokilla näkisi :D Seuraavana junnukoitos taitaakin olla Vaasassa lauantaina 13.4. Sielläkin on mun kannalta vähän kököt rodut sinä päivänä, mutta ei voi mitään. Kattelin tänään briard kehiä junnuja odotellessa ja tulin siihen tulokseen, että voisin yrittää etsiä Vaasassa semmoisen narun päähän! :)

Postauksen kuvat © Leena Kallioniemi

8 kommenttia :

 1. Hei kyselisin miten tuo arvostelulomake toimi?:) Mitä kohtia siinä oli muuta kuin hampaiden näyttö? Ja mitkä ne arvosteluasteikot oli?:) Tollanen systeemi olisi kyllä tosi kiva jos olisi joka kisassa, saisi vielä paremmin irti kaikesta :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostelulappu oli rastiruutuun -periaatteinen, ja siinä arvosteltiin liikkeet yksin ja ryhmässä, seisottaminen, yhteistyö koiran kanssa, rotutuntemus ja hampaiden näyttö. Siinä oli tilaa vielä tuomarin kommentille, mutta ite en ainankaan saanut mitään kommenttia.

   Poista
 2. öööh mil taval helppo parantaa?o---:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis jos tulos olisi heti ollut pelkkiä erinomaisia, ei siitä olisi enää voinut parantaa, mutta tuota tulosta on helpompi lähteä parantelemaan kun tietää suunnilleen missä menee pieleen yms.

   Poista
 3. Mulla taitaakin olla mun eka virallinen junnuilu sillon Vaasassa, osaisikko antaa mulle jotai vinkkejä tollasee isompaa näyttelyy?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hymyile! Anna itestä yleisesti positiivinen kuva, äläkä missään nimessä turhaudu tai suutu koiralle - tapahtui siellä mitä tahansa. Tuomarit tykkää aina iloisista imeistä. :)

   Kannattaa pukeutua siististi. Jakkujahan tuolla yleisimmin näkee, mutta ei se pakollinen ole. Valitse vaatteet mukavuuden ja käytännöllisyyden mukaan - älä ota liian lyhyttä hametta tai housuja joissa on vaikeaa liikkua. Muista, ettei taskuja ole koskaan liikaa! :)

   Opettele harvinaisemmatkin kuviot (L, T, 8 yms...) varmoiksi jo etukäteen. Noiden kysyminen on tuomarikohtaista, mutta noissa jos jossain näyttää pätevyytensä ;)

   Jos esität pöytärotua, nosta koira pöydälle heti kun mahdollista. Vaikkapa nyt jos edellisellä on isompi rotu, mene heti valmistelemaan omaa koiraasi pöydälle.

   Ja se kultainen säntö - älä mene koiran ja tuomarin väliin. Itse olen varonut tätä ehkä vähän liikaakin ja olen saanut moitteita siirtämättömistä jaloista, kun varoin tuomarin tielle joutumista. Silloin tuomari sanoi, ettei asettelua taritse jättää tuon takia puolitiehen, eli ihan hyvin uskallat asetella tuomarinkin puoleiset jalat :)

   Parhaiten oppii katselemalla, ja seuraamalla muiden kehäkäyttäytymistä. Varsinkin ensimmäisillä kerroilla kannattaa vietää tiiviisti aikaa junnukehän laidalla ja katsella muiden esiintymistä parhaita vinkkejä poimien :)

   Tulipas romaani, mutta varmasti jäi vielä jotain oleellista puuttumaankin. Muistat vain olla iloinen ja rauhallinen ja keskittyä koiraan, vaikka tuomari kyselisi mitä. Ei kannata hätääntyä, vaikka tuomari kysyisi esimerkiksi montako hammasta koiralla on yms. Rodustakin kannattaa tietää ainankin alkuperäinen käyttötarkoitus ja kotimaa. Suht yleensä kysyttyjä kysymyksia kumpikin. :)

   Kysy vain jos haluat johonkin kohtaan selvennystä :)

   Poista
  2. Kiitos!:)

   Noita kuviota on tullut harjoiteltua jo onneksi oman newfounlandinkin kanssa...Valitettavasti lauantaina vaan on vähän mun kannalta tylsät rodut kehissä, sillä luulen että menee koiran paikan päältä kattelemiseksi...

   Poista
  3. Paikan päältä ettiminen on tosiaan tylsää jos ei niitä omia lempirotuja ole sinä päivänä kehillä, mutta toisaalta tuo on äärimmäisen kiinnostavaa! Ota paikan päältä etsimisestä kaikki ilo irti ja tutustu uusiin ihmisiin ja rotuihin! :)

   Poista