Instagram

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Pienimuotoinen junior handler ABC

Olen aloittanut tämän postauksen jo useampaan kertaan, mutta aina joku on mennyt pieleen, enkä ole kelpuuttanut kirjoitustani. Alkuperäisen suunnitelmani tarkoituksena, oli tehdä kolmiosainen tekstisarja, jonka osat olisivat käsitelleet eri asioita, mutta ajanpuutteen vuoksi kokoan kaikki tähän yhteen postaukseen. Jokaisella junnulla on omat mielipiteensä ja tapansa, joten älkää aloittelijat lukeko tätä tekstiä kuin raamattua, ja pitäkö tätä ainoana ja oikeana oppina. Kannattaa tutustua harrastukseen erilaisten tietolähteiden ja kokemusten kautta, koska tätä harrastusta ei voi oppia vain lukemalla.

Mitä on junior handler?

Junior handler on koukuttavan mielenkiintoinen nuorten koiraesittäjien oma laji, jossa oppii joka askeleella jotakin. Junior handler soveltuu kaikille 10-17-vuotialle koiraihmisille. Junior handlerin harrastaminen on mahdollista ilman omaa koiraakin, koska koiraihmisistä löytyy aina joku, joka antaa koiransa lainaan junnukehään. Tuomari arvostelee handlerin esittämistä, ja koiran ja esittäjän välistä yhteistyötä. Kilpailuita järjestetään koiranäyttelyiden ja match show'den yhteydessä. Virallisissa kilpailuissa kilpailijat jaetaan nuorempiin (10-13-vuotiaat) ja vanhempiin (14-17-vuotiaat) syntymävuoden mukaan. Kilpailut ovat hyvää harjoitusta rotukehissä joskus pyörivälle, ja mahtava tilaisuus kokeilla erilaisten rotujen esittämistä.

Kilpailukoiran hankkiminen

Junior handler kilpailuun voi mennä omalla koiralla, mutta useimmat kilpailijat kilpailevat lainakoirilla. Itse hyödynnän lähes poikkeuksetta tilaisuuden kilpailla vieraalla koiralla ja kokeilla uutta rotua. Jotkut etsivät koiriaan esimerkiksi facebookin ja petsien kautta ennen näyttelyitä, mutta kilpailukoiran voi etsiä myöskin paikan päältä. Näyttelypaikalta etsimisessä on aina omat jännitystä luovat tekijänsä, joista suurin taitaa olla vieraalle puhuminen. Itse kuitenkin pidän paikan päältä etsimisestä, koska uusiin ihmisiin tutustuminen on omasta mielestäni vain hauskaa, ja näyttelypaikalla on ainankin varaa mistä valita. Ei kannata nirsoilla rodun suhteen, vaan keskittyä mielummin vaikkapa kehäkäytöksen tarkkailuun.

Kun sitten menet kysymään lainakoiraa näyttelypaikalla, varaudu siihen, että voit saada kieltäviäkin vastauksia. Joskus saatan metsästää kisakaverikseni rotunsa parhaita koiria, koska ryhmäkehiä odottava omistaja ei joutuisi odottamaan vuokseni näyttelypaikalla ylimääräisiä tunteja. Älä pidä yhtäkään koiraa itsestäänselvyytenä, olipa se miten upea tahansa, ei omistaja välttämättä perusta junior handlerista. Hengitä syvään, rentoudu ja kävele reippaasti omistajan luo. Itse aloitan keskustelun kehumalla koiraa, jonka haluaisin hihnani päähän. Ennen varsinaiseen aiheeseen, menemistä saatan kysyä koiran ikää ja jotain näyttelykokemuksesta. Mikäli en ole nähnyt koiran kehäkäytöstä, kysyn jotain siitäkin. Jos haluan mahdollisimman varman koiran, mutta kiinnostukseni herättänyt koira on ensikertalainen, pakenen paikalta tässä vaiheessa, ennen kuin ehdin mainita mitään junior handlerista. Jos taas haluan jotain haastavampaa, alan kyselemään jotain ensikertalaisen luonteesta. Mikäli olen edelleen kiinnostunut, mainitsen kilpailevani junnuissa, ja että etsin kilpailukoiraa. Mainitsen myöskin sen, mihin aikaan kehäni alkaa, ja missä päin näyttelypaikkaa. Mikäli omistaja ei tartu syöttiin ilmoitan hänelle, että haluaisin kokeilla hänen koiraansa. Jos omistaja ei ole entuudestaan tietoinen junior handlerista, alan selostamaan kilpailun tarkoitusta ja kehän kulkua hänelle.

Kun löydän sopivan koiran, kokeilen sitä etukäteen jossain vaiheessä. Kokeilen seisotusta ja liikkeitä, sekä jotain haastavampaa kuviota. Jos koira tuntuu hyvältä, ilmoitan omistajalle, että otan koiran kilpailukaverikseni. Pyydän ennen kehää mahdollisia makupaloja koiralle. Jos koira ei olekaan yhteistyöhaluinen kokeilukierroksellani, sanon omistajalle suoraan, etten ota hänen koiraansa. Perustelen päätökseni mahdollisimman rehellisesti ja kattavasti. Mikäli rotu on vieras, kyselen omistajalta perusasioita rodusta, kuten alkuperämaata, alkuperäistä käyttötarkoitusta yms., mitä tuomari voisi kysyä kehässä.

Pukeutuminen

Yleensä kilpailuihin, varsinkin virallisiin, pukeudutaan siististi. Tulet näkemään kehissä paljon jakkupukuja, jotka eivät kuitenkaan ole pakollisia. Voit aivan hyvin lähteä kilpailemaan vaikkapa siisteissä housuissa tai hameessa ja kauluspaidassa. Itse suosin asuja, joissa on paljon taskuja - niitä ei ole koskaan liikaa! Varmista ennen kilpailua, että asusi on tarpeeksi peittävä, koska kukaan ei halua katsella puolialasti pomppivaa handleria. Tarkista myöskin se, että viihdyt asussasi, ja tunnet olosi rennoksi. Asusi ei saa rajoittaa liikkumistasi, eli kannattaa suosiolla jättää se pari numeroa liian pieni hame kotiin. Huomioi asusi värityksessä myöskin kilpailukoirasi väri. Älä pue tummaa mustan koiran taustalle, tai vaaleaa valkean koiran kaveriksi jne. Pidä pukeutumisesi kuitenkin mahdollisimman neutraalina, ettet vedä huomiota koirasta itseesi.

Mitä kehässä tapahtuu?

Jos kilpailevia handlereita on paljon, jaetaan kilpailijat yleensä 10-15 koirakon ryhmiin, joissa he sitten pääsevät kilpailemaan. Olipa käytäntö sitten mikä tahansa, kehä aloitetaan yleensä yhteisellä ympärikierroksella, tai yhteisellä seisotuksella. Tässä tuomari luo ensisilmäystä handleriin, joten ei kannata sössiä hyvin tärkeää ensivaikutelmaa - ole positiivinen, hymyile ja kasittele kilpailukumppaniasi pehmein ottein. Yhteisissä liikkeissä koirat saatetaan laittaa juoksujärjestykseen, jossa koirat laitetaan juoksujärjestykseen (nopeiten juoksevat edelle). Yhteisten liikkeiden jälkeen alkaa yleensä yksilöarvostelu, joka etenee numerojärjestyksessä. Yksilöarvostelussa pienet rodut esitellään pöydällä, isot maassa. Yksilä arvostelu alkaa yleensä seisotuksella, muutamalla tuomarin kysymyksellä (koiran ikä, onko esittänyt koiraa aikaisemmin/onko koira oma...). Nykyisin arvostelulomakkeessa on kohta myöskin rotutietämykselle, eli tuomari voi kysyä myöskin koirasi alkuperäistä käyttötarkoitusta tai vaikka alkuperämaata. Yksilöarvostelussa tuomari voi pyytää sinua useiten myöskin näyttämään kilpailukoirasi hampaat.

Yksilöseisotuksen jälkeen tuomari teettää yleensä kuvion tai pari. Yleisimmin käytetyt ovat edestakaisin ja kolmio, mutta eteen voi tulla jotain haastavampaa. Lue kuvioista enemmän seuraavassa kappaleessa. Yksilöarvostelun jälkeen koirakko palaa kehän reunalla odottavien joukkoon viimeiseksi. Mikäli esität pöytärotua, voit nostaa koirasi pöydälle jo, kun edellinen handleri esittelee oman koiransa liikkeitä. Muistathan edelleenkin olla positiivinen, äläkä missään nimessä jää koiran ja tuomarin väliin. Voit kuitenkin rauhassa asetella koirasi, vaikka tuomari syynäisikin teitä vierestä. Asettelun aikana ei ole niin tarkkaa, vaikka olisitkin osittain koiran ja tuomarin välissä. Siinä vaiheessa, kun olet saanut koirasi paikoilleen, ja tuomari alkaa kiertää teitä ympäri, pysyttele visusti koirasi takana. Älä missään nimessä ala hätäillä kehässä, koska loppujen lopuksi siellä ei ole mikään kiire.

Liikekuviot

Seuraavana junior handler kehissä käytettyjä liikkeitä. Toivottavasti havannoillistavat kuvat ja tekstit luovat ymmärretävän kokonaisuuden... Kuvissa oleva ruusuke kuvaa tuomarin paikkaa.


1. Lähdet normaalisti liikuttamaan koiraasi kohtisuorasti tuomarista pois päin.
2. Kehän vastakkaiselle laidalle päästessäsi, käänyt takaisin suoraan tuomaria päin. Voit pitää koiraa edelleen vasemmassa kädessäsi, tai vaihtaa kättä.
3. Liikkeen jälkeen seisotat koiraasi maassa. Muista seisottaa isompaa koiraa kauempana tuomarista kuin pientä koiraa, muttä älä tukkeudu pienenkään koiran kanssa liian lähelle.


1. Lähde liikuttamaan koiraasi viistosti tuomarista pois päin. Pyri mahdollisimman suoraan linjaan.
2. Käänny mahdollisimman terävästi vasemmalle - tuomarit arvostavat teräviä ja tarkkoja käännöksiä. Jatka suoraan, ja näytä tuomarille mahdollisimman hyvin koirasi liikkeet sivulta.
3. Käänny takaisin tuomariin päin.
4. Palaa lähtöpaikalle, tai hiukan kauemmas riippuen koiran koosta. Seisota koiraa vapaasti.


1. Lähde tuomarista pois päin, kuten edestakaisin liikkuessasikin. Pidä koiraa vasemmassa kädessäsi.
2. Käänny vasempaan, ja jatka muutama metri. Muista jälleen tarkka käännös.
3. Vaihda koira oikeaan käteesi kääntyessäsi. Puolen vaihto onnistuu kääntämällä koira paikoillaan. Jatka paikkaan, jossa käännyt korhassa 2.
4. Käänny tuomaria kohti jatkaen edelleen koira oikeassa kädessä.
5. Seisota koiraa. Muista jälleen suhteuttaa seisotusetäisyys koirasi kokoon. Varo kuitenkin menemästi liian lähelle, esititpä minkä kokoista koiraa tahansa.
HUOM!! Esimerkki kuvassa L-kirjain on väärin päin. Kirjaimen lapaosan pitäisi osoittaa vasemmalle, eikä oikealle kuten kuvassa...


1. Lähde tuomarista pois päin koira vasemmassa kädessäsi.
2. Käänny vasempaan ja liiku muutaman metrin verran. Pidä koiraa edelleen vasemmassa kädessäsi.
3. Tee täyskäännös, ja vaihta koira oikeaan käteesi. Jatka muutama metri T-kirjaimen keskikohdan ohi.
4. Vaihda koira kääntyessäsi takaisin vasempaan käteesi, ja jatka tuomarin kohdalle. 5. Jatka tuomarin tuo koira vasemmassa kädessäsi. Aloituspaikalle päästessäsi asettele koirasi seisomaan.

Linkkejä

- Kennelliiton lajiesittely
- Suomen Junior Handlerit
- Kennelliiton junior handler ohjeet

Mikäli jotain jäi vielä epäselväksi, vastailen mielelläni kysymyksiin. Postauksen kuvat © Mari H ja Jaana J.

30 kommenttia :

  1. Olipa hyvä postaus, etenkin kun JH-touhut eivät ole mulle ennestään tuttuja! Ihana uusi ulkoasu myös, paljon selkeämpi ja siistimpi kuin aiemmat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) ja tää ulkoasu ei olenkaan mun tekemä :D

      Poista
  2. Tosi kiva luettava tämä postaus! :) Odotan jo innolla milloin pääsette Olin kanssa kehäilemään seuraavan kerran! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) mietinkin jo, mihin sää oot kadonnu kommentoimasta meidän postauksia :D Oliwer oli kyllä niin huippu hihnan jatke, että esitän sitä mielelläni :)

      Poista
  3. kiva postauus mut seisotat hei ton setterin ihan väärin, http://personal.inet.fi/koti/lehtosalo/Kuvat%202010/Kokkola-VSP.jpg oikee tapa ;>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mää tiiän, mutta tuo ei tykänny siitä, kun vieras piti sitä leuan alta. Tuo on tähän postaukseen kyllä vähän huono kuva juuri tuon vuoksi.

      Poista
  4. Kiitos tästä! Oli mulle hyötyä, kun mun jännitys vaan lisääntyy...:)

    VastaaPoista
  5. Vautsi! Tästä postauksesta oli kyllä todella hyötyä, ja jää mun kirjanmerkkeihin, paljon uutta tietoa, vaikka "kokenut" (n. 5-10 kertaa JH kehissä käynyt) oonkin. Liikkeetkin selveni huomattavasti (tuomareille L:llän väärin tehnyt :D ) Kiitos, asiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Tästähän olikin paljon apua muillekkin, mutta kyllä itekkin huomasin tehneeni virheitä noiden liikkeiden kanssa....:D

      Poista
  6. Tästä oli hyötyä! Kiva, kun tälläsen teit ;)Nyt aloittelijana sain tästä paljon apua jne.!

    VastaaPoista
  7. Mun kysymys et mitens jos on vaikka edestakasin niin käydäänkö eka tuomarin luonna ja sit seisottaa koiraa vai puolessa välissä tulon jälkee seisottaa koiraa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla ei välttämättä ole mitään suurta merkitystä, mutta ite taidan mennä suht lähelle tuomaria, jotta hän varmasti näkee koiran etuliikkeet kunnolla, ja palaan sitten muutaman askeleen taakse päin seisottamaan. En kuitenkaan mene aivan tuomarin luo asti.

      Poista
  8. Mulla ois nyt ekat JH-kisat tulossa.Ja mulla ois esitettävänä siellä kultsi. Tuossa kahdeksikossa,toisella kertaa pitää pyörähtää koiran takaa,Mutta jos kierrän koiran taaa,tämä kultsi vain jää odottamaan minua. Miten minä sitten vaihdan puolta toisellakertaa siinä keskellä,jos takana ei puolta voi vaihtaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää pyörähtäisin takaa mahdollisimman nopeasti siitäkin huolimatta, että koira pysähtyy. Se, että se pysähtyy oottamaan sua, on huomattavasti parempi juttu, kuin se, että sää rikot "kultaista sääntöä" kiertämällä etupuolelta. Jos sää vaihdat puolta takakautta, niin tuomari kyllä näkee, että sää osaat tehdä kuvion, vaikka koira pysähtyisikin. :)

      Jos sää pääset harjottelemaan koiran kanssa kuviota etukäteen, niin kannattaa ottaa treeneihin mukaan joku avustamaan. Ite aloittaisin harjottelun niin, että mää kulettaisin koiraa ihan vain suoraan. Muutaman metrin päässä lähtöpisteestä olisi avustaja herkkujen kanssa. Ensin sää liikutat koiran ihan normaalisti ilman puolenvaihtoa avustajan luo, ja jos se malttaa mennä nätisti (= ei ryntää avustajan luo), se saa palkan. Pikkuhiljaa alat ite jättäytymään vähän ennen palkkaushetkeä koiran taakse, muttet vaihda vielä puolta. Pikkuhiljaa alat siirtymään kerta kerralta taaemmas, kunnes lopulta vaihdat jo puolta. Kun puolenvaihto onnistuu niin, että koira saa välittömästi palkan, eikä tavallaan edes huomaa sun puolenvaihtoa, ala tekemään puolenvaihto aina vain aikaisemmin ja aikaisemmin. Lopulta koira saa palkkansa siitä, että se liikkuu koko ajan puolenvaihdosta huolimatta. Kun onnistut suoralla, voit pikkuhiljaa siirtyä kasiin, mutta tämäkin kannattaa aloittaa aluksi ns. puolikkaalla kasilla (näyttää käytännössä S-kirjaimelta). Kasia kylläkin käytetään tällä hetkellä aika vähän junnukehissä, mutta kyllähän tuotakin kannattaa harjoitella. En nyt tiedä sainko tuon opetuksen selitettyä niin, että ymmärsit, mutta kysy vain jos jotain jäi vielä epäselväksi. :) Auttelen mielelläni!:)

      Poista
    2. Jee,kiitos avusta!:-)

      Poista
    3. Ole hyvä vaan, mielelläni mää auttelen uusia harrastajia!:)

      Poista
  9. Tätä tulee nyt kerrattua pariin kertaan! Viikko ekoihin kisoihin! HUI! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea sinne!:) Hyvin se menee, ei kannata jännittää ;)

      Poista
  10. Apua! Mä en vaan tajua tota kahdeksikkoa.. :/ Voisitko tehä jonkuu sellasen videon mis teet kahdeksikon, koska mulle jää toi aina epäselväks, vaikka kuinka ilman koiraa yritän harjoitella yms.. ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin tehdäkkin heti kun ehdin! Yritän saada aikaiseksi ensi viikon aikana :)

      Poista
    2. Eipä sun tarvitsekkaan tajuta sitä enää. Kasi on poistettu vuoden 2014 junior handler säännöistä. :) Poistin tuon kuvion tästä postistakin niin ei enää ole sekoittamassa ketään.

      Poista
  11. Tosi hyvä postaus!! Autto mua erityisesti noiden jh liikkeiden kanssa kun oonnihan ailottelija enkä oo aie,, in ymmärtänyt joitain ihan kunnolla mutta tästå oli hirveesti hyötyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hienoo kun on vanhasta postista viä apua! toivottavasti kaikki tieto on vielä ihan paikkansapitävää... :D

      Poista
  12. Apuva!
    Voiko JH kilpailukoiraa vaihtaa paikan päällä?

    VastaaPoista
  13. Todella kiva postaus, kun itsekin olen JH-hommista kiinnostunut ja aloitan tässä keväällä JH-hommani tätini bullmastiffin kanssa. Erityisen iso kiitos noista "liikekaavoista", jotka ovat seleät ja joista oli paljon apua.

    VastaaPoista
  14. kiva että tästä on vieläkin apua jollekin :) vähän saa kyitenkin suhtautua jo kriittisesti neuvoihin, kun on jo pari vuotta vanha postaus ✌

    VastaaPoista
  15. Tosi tosi kiva postaus! Itse olisin lisännyt vielä, että pienten koirarotujen kanssa tuomarit tykkäävät jos esittäjä tekee esim. hieman lyhyemmän edestakaisin liikkeen tai pienemmän kolmion. Lisäksi enään vain harva tuomari pyytää L:ää, kahdeksikkoa tai T:tä. Nykyisin junnutuomarit suosivat kolmion ja edestakaisin liikettä, jota he pyytävät yleensä aina.

    VastaaPoista